HEB JE EEN VRAAG?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

  Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen

  [recaptcha size:normal]

  HEB JE EEN INNOVATIEF IDEE?

  Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

   Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen

   [recaptcha size:normal]

   070 – 800 22 22 info@sciencecup.nl

   DE FAVORIETE BLOG POSTS VAN NEDERLANDSE VCs, ONDERNEMERS EN ANDERE ENTHOUSIASTELINGEN

   Thomas Mensink, business analyst bij onze partner Golden Egg Check heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om zijn leeslijst bij te werken en de beste blog posts uit 2015 in een overzicht te zetten.

   Thomas: “Ik hou van blog posts die een nieuw geluid laten horen, die gebaseerd zijn op een mooie analyse, die tastbare inzichten geven en/of die iets waardevols toevoegen aan het Nederlandse startup ecosysteem”.

   Help! Ik heb geld opgehaald. En nu?
   Herman Hintzen op Emerce
   Het ophalen van kapitaal is geen doel maar een middel. Daarom vind ik de insteek van dit stuk van Herman Hintzen (henQ) zo interessant; eigenlijk begint het pas als je kapitaal hebt opgehaald. De criteria in de checklist die hij noemt (o.a. schaalbaarheid, team maturity, business model), zijn trouwens ook opgenomen in onze Golden Egg Check.

   http://www.emerce.nl/cc?_r=/best-practice/help-ik-heb-geld-opgehaald-nu

   Venture Capital, A Game Called ‘Unicorn Hunting’?
   Pieter Welten op VeeCee
   Sowieso is het de moeite waard om de blogs op VeeCee te bekijken. Verschillende jonge VCs (o.a. van henQ, Prime Ventures, Newion Investments en Endeit) delen hun inzichten en ervaringen. Deze blog post van Pieter, waarin het venture capital model wordt omschreven, vond ik waardevol omdat ik merk dat het voor ondernemers niet altijd duidelijk is waarom VCs alleen maar investeren als ze verwachten dat er enorme groeipotentie is. Een haalbare, okeeje propositie kan heel succesvol worden voor de ondernemer, maar past minder goed in het VC model waar er gezocht wordt naar de klapper die alle verliezen weer goed maakt. Maar omdat het zo lastig is van tevoren te weten welke de klapper gaat worden, moeten VCs zo selecteren dat elke investering de potentie heeft een klapper te worden.

   http://www.veecee.co/blog/venture-capital-a-game-called-unicorn-hunting

   VC firm Atomico has researched the size of the late-stage funding gap in Europe (and the opportunity ahead)
   Tom Wehmeier en Neil Murray op tech.eu
   Op basis van startup- en venture capital-data heeft Tom Wehmeier van Atomico een analyse gemaakt van de funding gap in Europa. De data suggereren o.a. dat “early stage funding is aligned with the opportunity, later-stage funding is not” en “the shortfall between European VC funds being raised versus capital invested in Europe is increasing”. Concluderend denkt Wehmeier dat voor Europa het beste er nog aan zit te komen omdat er een enorme opportunityis (deze conclusie komt Atomico uiteraard niet slecht uit). Interessant is ook dat een andere investeerder, Thomas Grota van T-Venture Holding, ook enorme kansen in Europa ziet, maar hij verwacht juist dat minder US investeerders interesse hebben in groeikapitaalrondes (Series B t/m D) en meer Aziatische investeerders. We zullen zien…

   In de analyse is geen uitsplitsing gemaakt voor de situatie in Nederland, maar ik heb het gevoel dat ook bij ons de later-stage funding een bottleneck, en daardoor tegelijkertijd een grote kans is.

   http://tech.eu/features/5802/atomico-research-data-funding-gap-europe-us/

   Nederlandse investeerders, waarom bloggen jullie niet?
   Thomas Mensink op Emerce
   Tijd voor wat schaamteloze zelfpromotie. Het is niet dat deze blog post van mij nou zo denderend is, het gaat meer om het effect wat het teweeg heeft gebracht. Sinds mijn oproep aan Nederlandse investeerders om meer kennis te delen zijn o.a. de blogs VeeCee (van jonge Nederlandse VCs die ik hier boven al introduceerde) en Digital Ristretto (van een aantal ervaren VCs) ontstaan en heeft Herman Hintzen (henQ) een paar mooie posts op Emerce gepubliceerd. Misschien niet direct de verdienste van mijn oproep, maar ik ben wel erg blij met deze kijkjes in de hoofden van Nederlandse investeerders!

   http://www.emerce.nl/cc?_r=/opinie/nederlandse-venture-capital-investeerders-waarom-bloggen-jullie

   Waarom Nederlandse startups niet alleen maar aan bullshit-bingo doen
   Remco Janssen op Silicon Canals
   Sterke reactie op het stuk van Rutger Bregman in de Correspondent, waarin laatstgenoemde zegt: “Hoe is het eigenlijk zover gekomen, dat zoveel slimme mensen zoveel treurige ideeën najagen?”. En daar heeft Rutger wel een punt, ik denk ook dat veel startup zich richten op #firstworldproblems. Maar, zoals Remco terecht aangeeft, so what? Los daarvan noemt hij een lijst met startups die zich wel richten op ‘grote problemen’ (en ik ken nog wel een paar startups die in dat rijtje thuishoren). Probleem is denk ik ook: B2C-startups (met oplossingen voor “meer pizza, meer vakantie, meer troep en sneller afrekenen, met korting”) zijn nou eenmaal vaak mediagenieker en herkenbaarder dan hightech B2B-startups. Deze laatste groep startups is er dus ook echt wel, maar is denk ik minder zichtbaar omdat ze zichzelf minder profileren, omdat ze vaker business-to-business opereren en/of omdat ze langere ontwikkeltijden hebben en je dus pas van ze hoort als ze eigenlijk al geen startup meer zijn. Dit type bedrijven is ontzettend belangrijk maar gaan minder mee in de startup-hype. Meer aandacht voor die laatste groep op Silicon Canals komend jaar Remco?

   http://siliconcanals.nl/startups/opinie-waarom-nederlandse-startups-niet-alleen-maar-aan-bullshit-bingo-doen/

   The first 10 days of a lean startup
   Mik Nijhuis op StartupJuncture
   Dit is een hele praktische post over de ervaringen van een ondernemer met het opzetten van een bedrijf door middel van lean startup principes. Binnen 10 dagen heeft Mik Nijhuis het concept van WP Fit  gelanceerd, getoetst en al de eerste omzet gegenereerd. Het lijkt zó makkelijk dat je je begint af te vragen waarom je zelf nog geen startup hebt. Maar vergis je niet, na de eerste 10 dagen komen er nog een heleboel die nodig zijn om het bedrijf tot een succes te maken!

   https://startupjuncture.com/2015/08/06/first-10-days-of-a-lean-startup/#more-10656

   Exodus: problem-solution
   Omar Mohout via SlideShare
   Deze presentatie is eigenlijk niet van een Nederlander of specifiek gericht op de Nederlandse markt, maar hij is te mooi en nuttig om hier niet te vermelden. Omar Mohout van Sirris heeft veel bestaande observaties, modellen en theorieën over startups gecombineerd met zijn eigen ervaring als ondernemer en coach en heeft deze in een presentatie gebundeld. Eerder al publiceerde hij Genesis over de ideënfase, deze post (Exodus) gaat over de problem-solution fase en de volgende (jullie mogen raden hoe die gaat heten) zal over de schaalfase gaan.

   http://www.slideshare.net/omohout/exodus-problem-solution

   The Netherlands: A Look At The World’s High-Tech Startup Capital
   Conrad Egusa & Steven Cohen op TechCrunch
   Als zelfs TechCrunch je de “high-tech startup capital” van de wereld noemt, dan zal er wel iets goeds gebeuren! Ik merkte dan ook dat dit artikel gretig werd gedeeld in de startup en high-tech scene. Ik heb dit artikel gekozen omdat het voor mij duidelijk een nieuwe lijn indiceert die denk ik door StartupDelta is ontstaan of in ieder geval versterkt: het vieren van de successen en het trots zijn op onze prestaties van Nederland als startup- en technologiehub. Laten we dit blijven doen.

   http://techcrunch.com/2015/07/05/the-netherlands-a-look-at-the-worlds-high-tech-startup-capital/

   ‘Verband tussen aantal start-ups en groei is nooit bewezen’
   Mathijs Schiffers in FD
   En meteen om een contrast met het vorige artikel weer te geven; een constructief kritisch stuk over de (Nederlandse) startup scene. Want startups zijn leuk, maar de echte banen komen bij scale-ups vandaan, aldus scale-up expert Sherry Coutu (scale-ups zijn snelgroeiende start-ups die binnen vijf jaar meer dan tien miljoen omzet draaien). En uit onderzoek van Deloitte en THNKblijkt dat nou net lastig te zijn; maar 1 op de 200 start-ups wordt een scale-up.

   http://fd.nl/fd-outlook/1119633/verband-tussen-aantal-start-ups-en-groei-is-nooit-bewezen

   Dutch startups raise €174 million in Q3 2015
   Lorenz van Gool op StartupJuncture
   Sterk staaltje onderzoekswerk hier van StartupJuncture. Vorig jaar maakte het blog al bekend dat er een bedrag van ruim €500 miljoen is opgehaald door Nederlandse startups, dit jaar is de teller gestopt op 428 miljoen. Fijn en waardevol dat de investeringen in Nederlandse startups niet alleen worden bijgehouden, maar ook dat er vaak een uitgebreide verslaglegging is van deze deals!

   https://startupjuncture.com/2015/10/05/dutch-startups-raise-e174-million-in-q3-2015/

   Your VC pitch: ego marketing?
   Martijn Hamann op Digital Ristretto
   Net als VeeCee is Digital Ristretto een gezamenlijk blog van verschillende venture capital investeerders, in dit geval van Endeit. In deze post wordt uitgebreid beschreven hoe je je als ondernemer het beste voor kunt bereiden op het geven van een pitch voor investeerders. De vraag of pitchen ego-marketing is, wordt niet expliciet beantwoord maar uit het stuk blijkt wel hoe belangrijk de rol van de ondernemer is, zowel qua eerste indruk, leiderschap, energie als voorbereiding. Puntje van aandacht; Digital Ristretto is voortvarend van start gegaan maar is daarna weer een beetje stilgevallen. Ik hoop dat ik nog meer blog posts van jullie mag lezen!

   http://www.digitalristretto.com/your-vc-pitch-ego-marketing-2/#more-128

   What I’ve learned, 6 months after bankruptcy
   Milan van den Bovenkamp op StartupJuncture
   Een eerlijke post van Milan van den Bovenkamp, co-founder van SellanApp, over de lessen die hij heeft geleerd gedurende het opbouwen en later het afbouwen van zijn startup.

   “We launched too late, with a massive product (not an MVP at all), we did not grow with the market, we wanted to create the market.”

   In ditzelfde straatje schreef Arthur Tolsma vorig jaar een boek over de opkomst en ondergang van zijn bedrijf, Greetinq. Waardevolle lessen voor ondernemers, en belangrijk om ook stil te staan bij de niet-successen. Dit soort verhalen moeten we kortom vaker horen!

   https://startupjuncture.com/2015/04/08/what-ive-learned-6-months-after-bankruptcy/

   Why most startups have a Customer Acquisition Channel Problem
   Bas Prass op Medium (en StartupJuncture)
   Interessant stuk over ‘customer acquisition channels’. In mijn ervaring een vaak onderschat of onderbelicht onderdeel van het business model van startups. Bas geeft het nuttige advies om drie verschillende kanalen op te zetten om een mix te hebben die stabiliteit en potentie m.b.t. acquisitie combineren.

   https://medium.com/@basprass/why-most-startups-have-a-customer-acquisition-channel-problem-1dbabba3ea0a#.24ryd2x5h

   Tech Venture Capital Ecosystem The Netherlands 2015
   Peak Capital via Twitter
   Peak Capital heeft een helder overzicht van het Nederlandse venture capital ecosysteem gemaakt. Het is niet dat dit nou zo baanbrekend is, maar het voorziet duidelijk in een behoefte. Toen ik zag hoe vaak dit plaatje gedeeld werd op social media zag ik voor mezelf wel een gemiste kans: in de Golden Egg Check hebben we al deze investeerders mét hun criteria ook zitten maar dit is nog onvoldoende zichtbaar. Volgend jaar zal ik, geïnspireerd door Peak Capital nog beter m’n best doen om het Nederlandse VC landschap transparanter te maken.

   De oogst qua aantal interessante blog posts die iets nieuws te vertellen hebben vind ik eigenlijk nog wel wat tegenvallen. Artikelen over wat lean startup is, hoe je social media het beste kunt benutten en waar een investeerder op let, ken ik inmiddels wel en voegen niet veel meer toe aan alles wat er al over geschreven is. Ik hoop dat ik komend jaar nog meer interessante blog posts kan lezen. Ik wil dit stuk dan ook graag eindigen met een oproep aan Nederlandse startups, investeerders en overige stakeholders; deel in 2016 je kennis, inzichten en ervaringen!

    

   Als je op de hoogte wilt blijven van mijn blogs over startups, technologie, ecosystemen en venture capital, overweeg dan om de Golden Egg Check te volgen door op de follow-knop te klikken op op hun website! -> link: https://goldeneggcheck.wordpress.com/

   Pin It on Pinterest

   Share This